TomYam Terengganu ->>


Bahan-bahan
  1. ½ ekor ayam (dipotong kecil)
  2. 2 biji bawang besar (dihiris bulat)
  3. 3 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
  4. 15-20 batang cili padi merah (ditumbuk kasar)
  5. 2 batang serai (dititik)
  6. 1 sudu besar pes tom yam
  7. 4 helai daun limau purut
  8. 2-3 biji limau nipis (diambil jusnya)
  9. 3-4 cawan air
  10. garam & perasa
  11. sedikit minyak
  12. sayur-sayuran (bunga kobis, jagung muda, tomato)
Cara-cara
  1. Panaskan minyak dlm periuk. Tumis bawang putih hingga wangi dan perang.
  2. Masukkan ayam, kacau sekejap dan tutup periuk sebentar (supaya jus ayam keluar).
  3. Masukkan air dan biarkan mendidih. Setelah itu masukkan serai, bawang besar dan daun limau.
  4. Masukkan cili padi, pes tom yam, garam serta perasa.
  5. Kemudian masukkan sayur-sayuran dan biarkan sekejap.
  6. Last skali, masukkan jus limau, kacau sekejap dan matikan api.
  7. TIPS: Tom yam yg enak, ade sedikit rase pedas, masam dan wangi dari aroma daun limau.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails


English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified