Kuih Lompat Tikam Terengganu ->>



Bahan-bahan:
  1. 1 1/2 cawan tepung beras
  2. 6 helai daun pandan
  3. 2 cawan air 
  4. 1 cawan santan + secubit garam
Sirap gula merah:
  1. 1 cawan gula merah       
  2. 2 sudu besar gula (dipanaskan)
  3. 2 cawan air                 
Cara-cara:
  1. Daun pandan di mesinkan dengan 2 cawan air dan tapis.
  2. Masukkan 1 cawan tepung beras dan kacau sebati.
  3. Masakkan sehingga pekat/masak.
  4. Tuangkan dalam loyang.
  5. 1/2 cawan tepung beras di gaulkan bersama 1 cawan santan & garam.
  6. Masakkan sehingga pekat dan tuangkan atas adunan hijau tadi.
  7. Sejukkan dan potong.
  8. Hidangkan bersama dengan sirap air gula.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails


English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified