Otak-otak Terengganu ->>



Bahan-bahan:
  1. 5 biji telur (dipukul hingga kembang)
  2. 1 cawan pati santan 
  3. 1 camca sagu 
  4. 2 pokok daun bawang 
  5. 2 pokok daun sup 
  6. Garam secukup rasa 
  7. Daun pisang (dilayurkan)-untuk membungkus 
Bahan giling:
  1. 625 ikan tenggiri cabut tulang
  2. 3 hiris halia
  3. 8 ulas bawang merah 
  4. 4 ualas bawang putih 
  5. 8 cm serai (dihiris)
  6. 1 camca jintan putih
  7. 1 camca jintan manis
  8. 7 batang lada kering (direndam & ditoskan)
  9. 1 camca ketumbar (direndangkan)
  10. 1.2 cm kunyit hidup 
  11. 2 camca gula halus
Cara-cara:
  1. Satukan semua bahan kecualai daun pisang.Gaulkan rata-rata & sesuaikan rasanya. 
  2. Bungkus bahagian-bahagian campuran itu dengan daun pisang. Sematkan dengan lidi. 
  3. Kukuslah selama 20-30 minit,hingga masak.Hidangkan panas-panas atau sejuk dengan nasi & sayur-sayuran atau dengan nasi kunyit.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails


English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified