Bahan-bahan:
- 5 biji telur (dipukul hingga kembang)
- 1 cawan pati santan
- 1 camca sagu
- 2 pokok daun bawang
- 2 pokok daun sup
- Garam secukup rasa
- Daun pisang (dilayurkan)-untuk membungkus
Bahan giling:
- 625 ikan tenggiri cabut tulang
- 3 hiris halia
- 8 ulas bawang merah
- 4 ualas bawang putih
- 8 cm serai (dihiris)
- 1 camca jintan putih
- 1 camca jintan manis
- 7 batang lada kering (direndam & ditoskan)
- 1 camca ketumbar (direndangkan)
- 1.2 cm kunyit hidup
- 2 camca gula halus
Cara-cara:
- Satukan semua bahan kecualai daun pisang.Gaulkan rata-rata & sesuaikan rasanya.
- Bungkus bahagian-bahagian campuran itu dengan daun pisang. Sematkan dengan lidi.
- Kukuslah selama 20-30 minit,hingga masak.Hidangkan panas-panas atau sejuk dengan nasi & sayur-sayuran atau dengan nasi kunyit.
0 comments:
Post a Comment